top of page

Simon de Schaker

Is schaken alleen voor bollebozen? Echt niet! Twijfel je nog? Dan moet je de Simon de Schakerboeken eens lezen. Simon is een heel goede voetballer, heeft veel vrienden en een neus voor avontuur, net als zijn schaakvriendin Nikki. Zijn droom? Simon wil schaakgrootmeester worden!  

Het idee om een serie jeugdboeken te schrijven met een hoofdrol voor de schaaksport kreeg Joyce door haar kinderen. Zij schaken met heel veel plezier. Die lol wilde ze meenemen in haar verhalen. Mix die lol met een fijne dosis schrijftalent, een spannend verhaal over een jongen die ervan droomt om topschaker te worden, een vervelende oom en een geheimzinnige schaakcomputer, en het resultaat is Simon de Schaker. Het eerste deel, Akelige Arnold, verscheen in 2018. Deel twee, Oma's Schat - met een voorwoord van Judith Polgar (de beste vrouwelijke schaker ooit), kwam vorig jaar uit en sinds juni 2020 is deel 3 te koop: Simon de Schaker - Stiekem naar Charkassië, met een voorwoord van Anish Giri (één van de beste schakers van Nederland).

School- en bibliotheekbezoeken

Net als de Simon de Schaker boeken is een bezoek van Joyce leuk voor alle kinderen. Ze begint altijd met een korte film, met een bijzondere bijdrage van profvoetballer èn schaker Joël Veltman en zanger Nick Schilder (juist!, van Simon). Een preview: https://vimeo.com/362790397 .  Natuurlijk leest Joyce voor uit eigen werk. Ze heeft een bijzondere quiz met vragen over schaken die opvallend vaak wordt gewonnen door een niet-schaker. Maar natuurlijk is Joyce vooral schrijver. Verhalen verzinnen, dat is haar passie, het liefst samen met de kinderen! Hier alvast een aantal schrijftips voor de jeugd. https://www.youtube.com/watch?v=SuXx52P32BQ 
Boeken kan via deze site of via de schrijvers centrale: de Schrijverscentrale

Een leuke impressie van een schoolbezoek: Van Simon de Schaker leer je: schaken is net zo leuk als lezen - Friesch Dagblad

Video's

 

Video's

Simon de Schaker compilatie on Vimeo

Simon de Schaker - Nick Schilder leest voor on Vimeo

Spelletjes spelen voor je brein - Fragmenten - Video's - Koffietijd

Simon de Schaker & Machteld van Foreest: Wie schaken beter? Jongens of meisjes? - YouTube

Simon de Schaker & Erik Scherder: Word je slimmer van schaken? - YouTube

[17] Mister Chess presenteert... kinderschaakboeken, doorbraak, en schaakkussens - YouTube
Simon de Schaker Promovideo on Vimeo

Schaken en lezen als krachtvoer voor het kinderbrein

Alarm! De leeskwaliteit van onze kinderen holt achteruit. Als we het tij niet keren kan straks een kwart van onze kinderen geen pizzafolder meer ontcijferen, laat staan een belastingaangifte. Dus investeren scholen in leesonderwijs. Door een bibliotheek te vullen met mooie boeken, door voor te lezen èn door samen te lezen!
Sommige leerkrachten laten kinderen uit hun klas tegelijkertijd hetzelfde boek lezen. Boeken die passen in een thema, verhalen die de les ondersteunen.

Wist u dat lezen het enthousiasme voor schaken stimuleert? De kinderboekenserie Simon de Schaker werkt als katalysator voor het jeugdschaak.

Neem een Simon de Schakerboek (of een hele stapel), een aantal schaakborden of een mooie schaaktafel voor in de aula of op de gang. Het blijkt een gouden combinatie voor zowel het leesplezier als het enthousiasme voor het schaakspel. 

Gaan kinderen vervolgens vanzelf schaken? Helaas niet altijd. Een schaakleraar of een mooie onlinetool, zorgt voor langdurig schaakenthousiasme in de klas. Scholen die een Simon de Schakerboek aanschaffen voor de schoolbibliotheek krijgen voor iedere klas een gratis online schaakworkshop van Chessity. https://www.chessity.com/nl/school

 

2023, een speciaal Simon de Schaker jaar!
In 2023 bestaat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond 150 jaar! Om dat te vieren worden Simon de Schaker boeken uitgedeeld op scholen en bibliotheken! Joyce is daar vaak bij aanwezig. Natuurlijk met haar speciale programma! voor kinderen. 

In het Westland (Stichting Schoolschaak Westland), Veenendaal (Outliers), Rotterdam (Stichting Het Schaakkasteel), Teylingen (de gemeente) beten ze het spits af. 
Meer informatie op Jubileumaanbod Simon de Schaker boeken - KNSB 150 jaar


 

Stichting Schoolschaak Westland schenkt  boeken uit de Simon de Schakerreeks aan alle bibliotheken en  basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland.

schrijversbezoek
bottom of page