
Wil je ook een Simon de Schakerboek?
Simon de Schaker
Is schaken alleen voor bollebozen? Echt niet! Twijfel je nog? Dan moet je de Simon de Schakerboeken eens lezen. Simon is een heel goede voetballer, heeft veel vrienden en een neus voor avontuur, net als zijn schaakvriendin Nikki. Zijn droom? Simon wil schaakgrootmeester worden!
Het idee om een serie jeugdboeken te schrijven met een hoofdrol voor de schaaksport kreeg Joyce door haar kinderen. Zij schaken met heel veel plezier. Die lol wilde ze meenemen in haar verhalen. Mix die lol met een fijne dosis schrijftalent, een spannend verhaal over een jongen die ervan droomt om topschaker te worden, een vervelende oom en een geheimzinnige schaakcomputer, en het resultaat is Simon de Schaker. Het eerste deel, Akelige Arnold maakte veel kinderen nieuwsgierig naar de schaaksport. Het voorwoord van deel twee, Oma’s Schat, werd om die reden geschreven door niemand minder dan Judit Polgar, de beste vrouwelijke schaker ooit. In zijn voorwoord voor deel drie, Stiekem naar Charkassië, schrijft Anish Giri (één van de beste schakers van Nederland). “Ik heb ze gezien, kinderen die tijdens de finale van het NK schoolschaken in de rij stonden om Simon de Schaker deel 2 te bemachtigen. Zij hadden deel 1 al gelezen en dat smaakte naar meer. Simon de Schakerboeken werken voor kinderen kennelijk als het schaakspel voor mij: ze worden erdoor gegrepen.”​

Aanwezigheid bij (school)schaaktoernooien​
Joyce is vanzelfsprekend als het even kan aanwezig bij (school)schaaktoernooien!
School- en bibliotheekbezoeken
Net als de Simon de Schaker boeken is een bezoek van Joyce leuk voor alle kinderen. Ze begint altijd met een korte film, met een bijzondere bijdrage van profvoetballer èn schaker Joël Veltman en zanger Nick Schilder. Een preview: https://vimeo.com/362790397 . Natuurlijk leest Joyce voor uit eigen werk. Ze heeft een bijzondere quiz met vragen over schaken die opvallend vaak wordt gewonnen door een niet-schaker. Maar natuurlijk is Joyce vooral schrijver. Verhalen verzinnen, dat is haar passie, het liefst samen met de kinderen! Hier alvast een aantal schrijftips voor de jeugd. https://www.youtube.com/watch?v=SuXx52P32BQ
Boeken kan via deze site of via de schrijvers centrale: de Schrijverscentrale
Een leuke impressie van een schoolbezoek: Van Simon de Schaker leer je: schaken is net zo leuk als lezen - Friesch Dagblad

Simon de Schaker activiteiten en mogelijkheden in beeld!

Schaken en lezen als krachtvoer voor het kinderbrein
Alarm! De leeskwaliteit van onze kinderen holt achteruit. Als we het tij niet keren kan straks een kwart van onze kinderen geen pizzafolder meer ontcijferen, laat staan een belastingaangifte. Dus investeren scholen in leesonderwijs. Door een bibliotheek te vullen met mooie boeken, door voor te lezen èn door samen te lezen!
Sommige leerkrachten laten kinderen uit hun klas tegelijkertijd hetzelfde boek lezen. Boeken die passen in een thema, verhalen die de les ondersteunen.
Wist u dat lezen het enthousiasme voor schaken stimuleert? De kinderboekenserie Simon de Schaker werkt als katalysator voor het jeugdschaak.
Neem een Simon de Schakerboek (of een hele stapel), een aantal schaakborden of een mooie schaaktafel voor in de aula of op de gang. Het blijkt een gouden combinatie voor zowel het leesplezier als het enthousiasme voor het schaakspel.
Gaan kinderen vervolgens vanzelf schaken? Helaas niet altijd. Een schaakleraar of een mooie onlinetool, zorgt voor langdurig schaakenthousiasme in de klas. Scholen die een Simon de Schakerboek aanschaffen voor de schoolbibliotheek krijgen voor iedere klas een gratis online schaakworkshop van Chessity. https://www.chessity.com/nl/school

Wat zegt de leerkracht
Jacqueline Geurtsen, leerkracht groep 7 van de Gooilandschool te Bussum over het lezen van Simon de Schaker met de klas:
“Met de hele groep 7 lezen we Simon de Schaker – Akelige Arnold. Elke leerling heeft zijn eigen boek van school gekregen.
Hierdoor is het mogelijk dat we het boek centraal bespreken en de kinderen individueel stil kunnen lezen.
Het is mooi om te zien dat het boek door iedereen met enthousiasme wordt gelezen. Om het technisch lezen te verbeteren is het van groot belang dat de leerlingen meters maken.
En dat doe je het best wanneer een kind leesplezier heeft. Simon de Schaker is daar uitermate geschikt voor. Het boek leest voor groep 7 makkelijk weg. Het is toegankelijk geschreven en het onderwerp is leuk.
Zelfs de leerlingen die normaal gesproken niet makkelijk tot lezen zijn aan te sporen, lezen het boek met plezier. Dat komt door het leuke thema. Schaken is weer eens wat anders dan de standaard sporten. Maar ook de opbouw is sterk.
Aan het begin wordt je telkens nieuwsgierig gemaakt om verder te lezen. Waarom is vader boos als er over de schaakcomputer wordt gesproken? Dat komt dan later in het boek terug.”
​
Rekenen, schaken en lezen !
Op basisschool de Kameleon in ’s Gravenzande is schaken bijzonder populair. Volgens leerkracht Ceciel van Beers werd het vlammetje aangewakkerd door schaakopgaven in de rekenmethode ‘Getal en Ruimte’. Met de online schaaktool Chessity was het schaakenthousiasme compleet.
"Kinderen die rekenen met Getal en Ruimte Meesterwerk krijgen om de zes weken een aantal schaakopgaven. Maar dat was niet genoeg. Kinderen wilden meer weten over het schaakspel.” De school besloot om iets te doen met deze interesse. Ze gingen werken met de schaaktool Chessity. Desgevraagd heeft Ard Dekker, voorzitter van Stichting Schoolschaak Westland, de leerkrachten tips gegeven over de vele mogelijkheden van Chessity. Op dit moment starten alle kinderen van de groepen vijf met deze online schaakmethode. In de hogere groepen wordt er naar wens verder geschaakt met Chessity èn op het schaakbord.
“Het voordeel van Chessity is dat leerkrachten geen schaakkennis hoeven te hebben,” stelt Ceciel. De school koos niet alleen voor schaken omdat de kinderen zoveel plezier hebben. “Het draagt op een hele mooie manier bij aan de cognitieve vaardigheden van kinderen.”
“Dat het schaakspel geliefd is onder de leerlingen ondervonden we ook toen schrijfster Joyce van der Meijden, op uitnodiging van Stichting Schoolschaak Westland, bij ons op school was,” vertelt Ceciel. “Joyce las voor uit Simon de Schaker, een spannende en avontuurlijke boekenreeks. Ze toonde een grappig filmpje en ze deed een leuke quiz. Simon de Schaker deel één wordt nu voorgelezen in de klas, dat is sowieso heel erg leuk. We merken ook dat kinderen die nog niet schaken geïnteresseerd raken in het spel door het spannende verhaal over Simon waarin schaken cool is.”
Zo slaat het schaakspel op basisschool De Kameleon een mooie brug naar rekenen en lezen.
Jubileum schaakbond en een speciaal Simon de Schaker jaar!
In 2023 bestond de Koninklijke Nederlandse Schaakbond 150 jaar! Om dat te vieren werden Simon de Schaker boeken uitgedeeld op scholen en bibliotheken! Dat is zo'n succes dat de actie is verlengd naar 2024 en 2025! Joyce is vaak aanwezig bij de boekuitreikingen. Natuurlijk met haar speciale programma! voor kinderen.
Bijvoorbeeld in het Westland (Stichting Schoolschaak Westland), Veenendaal (Outliers), Rotterdam (Stichting Het Schaakkasteel) en Teylingen (de gemeente).
Meer informatie: https://schaken.nl/schaken-en-lezen-als-krachtvoer-voor-het-kinderbrein/

​Stichting Schoolschaak Westland schenkt boeken uit de Simon de Schakerreeks aan alle bibliotheken en basisscholen in Westland, Midden-Delfland en Hoek van Holland.
Video's
Simon de Schaker compilatie on Vimeo
Simon de Schaker - Nick Schilder leest voor on Vimeo
Spelletjes spelen voor je brein - Fragmenten - Video's - Koffietijd
Simon de Schaker & Machteld van Foreest: Wie schaken beter? Jongens of meisjes? - YouTube
Simon de Schaker & Erik Scherder: Word je slimmer van schaken? - YouTube
[17] Mister Chess presenteert... kinderschaakboeken, doorbraak, en schaakkussens - YouTube
Simon de Schaker Promovideo on Vimeo
