In de wachtkamer van het leven
In de wachtkamer van het leven
Wait and see for life
De vijftien minuten podcast voor mensen met kanker in de ‘wait and see’ fase. Iedere aflevering met een persoonlijke column.
​
Zal ik mijn kinderen nog zien puberen?
Word ik ooit oma?
Wie geeft mij nou nog een vast contract?
Stel mijn relatie crasht, ben ik dan nog een interessante date?
Moet ik echt sparen voor mijn pensioen?
Vijf jaar geleden stortte ik even in. De oorzaak was de diagnose indolent folloculair non-hodgkin lymfoom stadium 3. Lees, mijn lymfesysteem is één grote kralenketting. Deze vorm van lymfklierkanker is niet agressief, groeit met tussenpozen, is te behandelen met chemo- en immunotherapie maar niet te genezen. Gemiddelde levensverwachting tien jaar las ik. Ik was tweeënveertig.
Inmiddels ben ik al een aantal mooie jaren verder zonder ook maar één behandeling. Waarom niet? Omdat het wel mag maar niet hoeft. De kankercellen ‘slapen’. Dat is de uitleg die mijn jongste dochter begrijpt. ‘Sst mama, niet wakker maken!’ Met de chemotherapie wacht ik tot de volgende groeispurt. Om daarna door te leven tot de volgende ronde. Tijd en plaats onbekend.
Toch voel ik me gezegend. In de wachtkamer van de afdeling Hematologie (bloedkanker) voel ik me haast nederig. Het gaat, met wat aanpassingen in levensstijl, gewoon goed met mij.
Remise
Er zijn meer kankers met een ‘wait and see’-beleid. Hoe werkt dat bij anderen? Waarom hoor je hier eigenlijk zo weinig over? Ik moet het in ieder geval altijd uitleggen.
Op internet lees ik verhalen van mensen die zich gevangen voelen. Van kankerpatiënten die worstelen na behandeling, voor hun omgeving zijn ze vaak ‘beter,’ maar ze zijn, niet zelden met extra klachten, terug in ‘remise.’ De groei van deze kankercellen staat stil, net als een trein die even niet meer rijdt.
Er zijn ook de verhalen van de schouders eronder en doorgaan.
Wait and see for life
Een goede vriendin stelde de vragen waar iedereen aan denkt, maar zelden hardop worden gesteld. Vragen die niet loslaten en hunkeren naar een antwoord. Tijd om op zoek te gaan naar antwoorden.
De podcast is geboren, iedere aflevering met een eigen stukje in de kranten van Mediahuis, Noordhollands Dagblad, De Gooi en Eemlander, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad. Binnenkort onder andere te beluisteren via de podcast app van het NRC.
Afleveringen
-
Uitleg! Door de hematoloog/ internist en de klinisch psycholoog
-
De bekende patiënt
-
Patiënt of geen patiënt, dat is de vraag. Chronisch ziek, werk en omgeving.
-
Wanneer ga je dood mama?’ Hoe ga je om met de angsten en andere reflexen van je kinderen. Met de orthopedagoog en puberexpert.
-
Het zwaard van Damocles of de tikkende tijdbom? Mentale weerbaarheid.
-
Alternatief! Voeding en/ of supplementen.
-
Hoop en Immuuntherapie
-
Nooit meer een verzekering afsluiten. Het stigma! Wat zijn de mogelijkheden.
​
Vanwege langdurige klachten na een hersenschudding is deze podcast voorlopig uitgesteld.
​
​
​